JUSTICE PROGRAMME

Documenta i Bijeli krug su zajednički sudjelovali u realizaciji projekta “Prava, podrška, zaštita i kompenzacija žrtava kaznenih dijela” u skladu sa projektom odobrenim od Europske komisije – Justice Programme za period 01.01.2017. – 30.06.2018. godine.

Projekt se provodio u svrhu doprinosa implementaciji Direktive 2012/29/EU o minimalnim standardima prava, podrške i zaštite žrtava kaznenih djela i Direktive 2004/80/EC o kompenzaciji žrtava kaznenih djela. Kroz razgovore i susrete sa žrtvama ratnih zločina, zločina iz mržnje, obiteljskog nasilja, diskriminacije uvidjeli smo da još uvijek postoji velik broj žrtava koje su nedovoljno informirane o svojim pravima te da se u praksi sustav besplatne pravne pomoći (BPP) pokazao kao nedjelotvoran, zbog nedovoljne potpore države programima BPP, te stoga i neodrživosti postojećih mehanizama kroz organizacije civilnog društva (OCD) te nevoljkosti odvjetnika da se prihvate kompliciranijih predmeta zbog umanjenih tarifa za svoj rad. U raskoraku između važećih normi i stvarne potrebe za zaštitom ljudskih prava prečesto stradaju stvarni, živi ljudi, žrtve povreda ljudskih prava.

U sklopu projekta je napisan Izvještaj „Položaj i prava žrtava kaznenih djela u RH“.

Nositelj projekta je bila Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, a partnerske organizacije su Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, Bijeli krug Hrvatske i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.