Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, dana koji se 22. rujna svake godine obilježava u spomen na tri žene ubijene na Općinskom sudu u Zagrebu, ovog smo puta odlučili staviti u drugi plan temu negativnih brojki i statistika i pričati o najboljim promjenama u životu naših korisnica koje smo imali priliku gledati i živjeti u prostorijama naše Udruge.

Ova priča prati 5 žena žrtava nasilja koje su odlučile okrenuti novu stranicu u svom životu. Naime, u veljači ove godine započeli smo projekt Brigom za druge do novog početka financiranim od strane Ekumenske inicijative žena Omiš. Ovim putem im zahvaljujemo na prepoznavanju potencijala koji projekt nosi sa sobom. Svjesne da su žene žrtve nasilja u najčešćim slučajevima ekonomski ovisne o svojim partnerima, odlučili smo ih prekvalificirati u njegovateljice kako bi mogle dodatno konkurirati na tržištu rada. Ekonomska neovisnost znači sigurnost i daje ženi dodatnu hrabrost u borbi sa teškim životnim odlukama.

Pratiti njihov rad i napredak bilo je interesantno iskustvo, svladavali smo prepreke i polako se primicali cilju iz dana u dan. U trenutku kada čovjek shvati da većina stvari ovisi isključivo o njemu, tada postaje najjači i najspremniji uhvatit se u koštac sa životom.

Jedna od naših korisnica navodi sljedeće “Kao korisnica socijalnih usluga udruge Bijeli krug Hrvatske obaviještena sam o prilici za prekvalifikaciju u njegovateljicu. S obzirom na okolnosti u kojima sam se nalazila u tom trenutku, takvu priliku sam vidjela kao izlaz. To je bila moja prilika da započnem iz početka. Odlasci na predavanja, druženje sa profesorima i nova znanja koja sam stekla su me činile važnom, kao da sam pronašla sebe u kolotečini koju je život vukao za sobom. Tople riječi i podrška koje su me pratile pomogle su mi da položim ispit, odradim praksu i upišem u svoju radnu knjižicu zanimanje njegovateljice. Dobila sam uskoro i priliku za posao. Rasla sam iz dana u dan, punila se energijom za koju i nisam znala da čuči u meni. Napokon se osjećam da negdje pripadam i da sam nekome važna. Zahvaljujem svima što su bili uz mene i vjerovali da ja to mogu.“

Pričati o ovoj temi treba svaki dan, potrebno je konstantno raditi na osnaživanju žrtava. U vezi s tim 10. listopada 2018. godine organiziramo u suradnji s Victim Support Europe i Ministarstvom pravosuđa Nacionalni sastanak u Splitu koji će biti uvertira u Regionalnu konferenciju 11. i 12. listopada 2018. godine. U goste nam dolaze organizacije iz cijele Europe i nose sa sobom iskustva i praksu rada sa žrtvama u svojim zemljama. Rezultati ovih događaja bit će dodatno umrežavanje i rad na što jačem sustavu podrške žrtvama i svjedocima.

Pozivamo Vas 21. rujna 2018. godine na Dan otvorenih vrata udruge Bijeli krug Hrvatske. Navratite i upoznajte se s nama i našim radom, zatražite savjet i nemojte se bojati promjena. Svaki dan je prilika za novi početak.

Jučer je u vijestima kanala Mreža TV prikazan prilog u kojem je gostovala naša predsjednica Livija Plančić. Komentirala je trenutno stanje u sustavu podrške žrtvama, te provedbu projekta “Brigom za druge do novog početka” financiranim od strane Ekumenske inicijative žena. Prilog pogledajte u linku ispod 🙂

 

http://https://www.youtube.com/watch?v=N1BEOkpM8RM