Danas, 15. veljače 2018. godine, udruga Bijeli krug Hrvatske službeno je započela s provedbom projekta „Brigom za druge do novog početka“.

Projekt je financiran od  strane Ekumenske inicijative žena koja je na ovaj način pokazala da razumije kako je nasilje nad ženama društveni problem koji zahtjeva neprestan angažman.

Projekt ima za cilj emocionalno osnaživanje i pružanje psihološke pomoći nezaposlenim ženama žrtvama nasilja u obitelji, besplatno pravno savjetovanje o pravima u kaznenom ili prekršajnom postupku, radnim i socijalnim pravima te pružanje potpore za unaprjeđenje zapošljivosti direktnom potporom u smislu stručnog osposobljavanja za zanimanje njegovateljice i usmjeravanja za aktivno sudjelovanje na tržištu rada.

Izrazito snažan, a u praksi i vrlo čest oblik kontrole kod obiteljskog nasilja je ekonomsko nasilje. Stoga ne čudi da je najveći problem žena koje su doživjele nasilje njihova financijska situacija i ekonomska (ne)sigurnost. Neke od žrtava nasilja upravo iz tog razloga ne prijavljuju nasilje i ostaju živjeti u njemu, a druge, ukoliko se i odluče izaći iz kruga nasilja, nerijetko se suočavaju s financijskim teškoćama što može rezultirati i povratkom žrtve u nasilni odnos.

Stoga smo iznimno zadovoljni što ćemo kroz ovaj projekt biti u mogućnosti pružiti konkretnu pomoć za 5 naših korisnica koje će se osposobiti i/ili prekvalificirati za zanimanje njegovateljice. Putem verificiranog tečaja za zanimanje koje je traženo na tržištu rada nudi se praktična pomoć ženama u smislu lakšeg pronalaska posla. Vjerujemo kako će se na taj način lakše prebroditi konstantna stigmatizacija žrtava nasilja te osigurati ekonomska neovisnost kao ključni preduvjet za izlazak iz kruga nasilja.